Waar de ene organisatie stopt met het gebruik van gezichtsherkenning, implementeert de ander het juist. Waarom kiest Microsoft ervoor om hiermee te stoppen? En kiest Instagram er dan juist voor om het te implementeren? Het is je vast niet ontgaan dat er veel kritiek is op gezichtsherkenningssystemen. Experts laten al enige tijd weten dat het gebruik van gezichtsherkenning niet zonder gevolgen is. Zo zou het bij werkgevers kunnen leiden tot discriminatie bij het aannemen van een nieuwe werknemer. Ook buigen wetgevers van de VS en Europa zich al langer over de legaliteit van deze technologie. Daarnaast zijn er ook al meerdere organisaties gestopt met het gebruik van gezichtsherkenning, zoals IBM.

Microsoft
Microsoft kiest er nu ook voor om te stoppen met het herkennen van gezichten. Zo maakte Microsoft gebruik van de dienst Azure Face. Hierdoor werden de emoties van gebruikers geraden. De technologie kon daarnaast ook gender, leeftijd, haar en make-up aflezen. Best veel persoonlijke informatie vind je ook niet?

Voorafgaand aan deze beslissing heeft Microsoft de voor- en nadelen van het gebruik van deze technologie op een rij gezet. Dit leverde veel vragen op rondom privacy. Om het risico op misbruik te beperken, wordt de dienst daarom stopgezet. Nieuwe gebruikers van Microsoft kunnen vanaf nu geen gebruik meer maken van de dienst. Bestaande klanten nog wel, tot 30 juni 2023. Hierna zal de dienst voor hen ook geschiedenis zijn.

Instagram
Waar de ene organisatie stopt met een gezichtsscan, implementeert Instagram het juist. Natuurlijk gebruikte Instagram het al bij de filters die te gebruiken zijn. Maar nu komt de organisatie met een plan dat Instagram aan de hand van kunstmatige intelligentie de leeftijd van gebruikers kan bepalen. Om Instagram te mogen gebruiken moet je ouder zijn dan 13 jaar. De organisatie vraagt al een jaar, na het invoeren van de geboortedatum, om bevestiging zoals een identiteitsbewijs. Toch blijven er té jonge kinderen actief op Instagram. Instagram hoopt dat met deze technologie dit probleem te verhelpen is.

Maar hoe zit het met onze privacy? Veel gebruikers zijn niet blij met deze implementatie en vinden het geen prettig idee dat belangrijke biometrische gegevens in handen komen van verschillende organisaties. Instagram introduceert daarom nog een andere optie om je leeftijd te verifiëren. Hierbij worden drie volgers gevraagd om te bevestigen hoe oud de persoon in kwestie is. Deze volgers moeten 18 jaar of ouder zijn. Of dit een waterdicht plan is, is nog maar de vraag…

 

We zijn benieuwd naar jouw mening. Zou jij het erg vinden om door middel van een gezichtsscan je leeftijd te laten bepalen? En wat vind je van het idee dat een organisatie zoals Instagram steeds meer biometrische gegevens heeft van jou?

 

Bron: DutchCowboys