Zorgverzekeraars willen medische gegevens van verzekerden breder kunnen gebruiken en daarvoor moet de privacywetgeving worden aangepast, stelt Zorgverzekeraars Nederland in een persbericht.

Daarnaast meldt het AD dat zorgverzekeraars deze onderhandelingen, over nieuwe zorgakkoorden in de GGZ en medisch-specialistische zorg, zullen aangrijpen om met het ministerie van Volksgezondheid in gesprek te gaan. De zorgverzekeraars willen dat het verplicht wordt dat zorgaanbieders overschrijdingen van de maximale wachttijden openbaar maken. Dit om meer inzicht te krijgen in de wachtlijsten en om verzekerden te kunnen helpen om via zorgbemiddeling sneller een behandelplek te vinden.

Wat ze bijvoorbeeld ook willen bereiken met het breder inzetten van die medische gegevens, is verzekerden straks actief benaderen. Denk bijvoorbeeld aan cursussen die aan de klachten van de patiënt zijn gerelateerd of zorgbemiddeling. Op dit moment kunnen zorgverzekeraars dat niet. Ze mogen alleen medische gegevens gebruiken voor de controle van zorgnota’s, kijken of de gegevens passen bij het verzekeringspakket en of de betreffende zorgverlener de gedeclareerde zorg wel mag verlenen.

Stichting Privacy First is kritisch en wil niet zomaar de privacywetgeving aanpassen. Het heeft misschien voordelen maar ook brengt het meer risico’s met zich mee. Het is een grote verantwoordelijkheid. Verzekeraars werken al met een hoop gegevens, hoe meer informatie ze in bezit hebben, des te beter deze moeten worden beschermd. De vraag blijft of ze dit wel kunnen en of dus de privacywetgeving aangepast gaat worden?

Wat vind jij, zie jij hier vooral voordelen of nadelen in?