Cyber criminaliteit groeit hard, inmiddels zijn er volledige business modellen. Misschien heb je al eens gehoord van “hacking as a service”, oftewel een hacker kan zijn hacks gewoon inkopen.
Niet voor niets dat de schade in Nederland al richting de 10 miljard loopt.
Maar wat doet de politie wanneer je slachtoffer bent geworden van cyber criminaliteit? En wat doe jij?
Helaas klopt het dat de politie in veel gevallen niets voor je kan betekenen, het is lastig om cyber criminaliteit op te sporen en de middelen zijn beperkt.
Aangifte doen blijft wel belangrijk! Veel ondernemers doen geen aangifte, maar wanneer er weinig aangiftes binnen komen, versterkt dit de positie van de politie ook niet om op te schalen.
De politie is vooral bezig met preventie, ondernemers bijbrengen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze minder makkelijk gehackt worden. Er zijn een aantal schrijnende voorbeelden van ondernemers welke naast een zakelijk faillissement ook psychische klachten hebben of scheiden van hun partner en alles verliezen. Hoe kan je dit proberen te voorkomen?
Sta eens stil bij een aantal essentiële onderwerpen:
- Zorg voor bewustwording binnen jouw organisatie. Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de risico’s. Daar komt bij kijken dat medewerkers over het algemeen zakelijk minder voorzichtig zijn dan in hun privé leven. Dit komt voornamelijk vanwege het feit dat men aanneemt dat het bedrijf zich goed heeft beveiligd.
- Stel autorisatieprofielen goed in. Mocht een hacker binnen de systemen komen dan wil je ten alle tijden voorkomen dat hij direct toegang heeft tot alle bestanden van de organisatie.
- Zorg voor een goed wachtwoordbeleid, hiermee verhoog je de beveiliging van de organisatie substantieel.
- Leg medewerkers uit wat ze moeten doen bij een hack of het vermoeden van een hack. Het is namelijk van groot belang dat je de computer niet uitzet, belangrijke informatie gaat hiermee verloren!
- Zorg voor goede back-ups, hiermee kun je voorkomen dat gegevens verloren gaan bij een hack en dat je niet hoeft te betalen om data terug te krijgen.
- Voer de nodige software updates uit, hiermee zorg je dat zwakheden in software gedicht worden.
In volgende blogs zullen alle punten uitgebreid behandeld worden.
Heb je vragen neem dan contact op per e-mail via s.jongenburger@grip-it.nl of via telefoon 06-40139801.