Maak jij veel gebruik van gratis Wifi-spots? Wij adviseren je dit, wanneer mogelijk, te beperken. Doordat de verbinding vrijwel nooit versleuteld is en iedereen zonder wachtwoord verbinding kan maken met de hotspot is dit een goudmijn voor hackers. Hackers kunnen namelijk ook eenvoudig verbinding maken en proberen op deze manier jouw gegevens buit te maken.
Wat regelmatig gebeurt, is dat een hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt gaat zitten en informatie onderschept die jij verstuurt en ontvangt. Hier merk je als gebruiker niks van, maar je loopt hierdoor wel gevaar. Daarnaast kan deze hacker zelf ook een gratis hotspot aanmaken om gebruikers te misleiden. Wanneer je als gebruiker verbinding maakt met dit netwerk, krijgt de hacker toegang tot jouw data.
Maar ik hoor je denken, welke data dan?
Met deze werkwijze kan de hacker toegang krijgen tot meer dan jij denkt. Denk aan jouw mails, creditcardgegevens en inloggegevens. In het ergste geval kan een hacker zelfs toegang krijgen tot systemen of accounts die op jouw naam staan.
Stel je wil toch een gratis Wifi-spot gebruiken, controleer dan eerst zorgvuldig het netwerk. Hackers zijn namelijk slim genoeg om te zorgen dat de naam van een hotspot er betrouwbaar genoeg uitziet. Ze gebruiken namen als ‘NS Reizigers Wifi’ of ‘Albert Heijn Free Wifi’. Namen die erg lijken op de echte, gratis hotspots.
Als je dan verbinding maakt, om welke reden dan ook, met een openbaar netwerk wees je er dan van bewust dat je alleen ‘neutrale bezigheden’ verricht. Dat betekent bijvoorbeeld het bezoeken van een website, zonder daarbij in te loggen. Laat vooral geen persoonsgegevens achter. Maar ook bij het beperken van je surfgedrag is je veiligheid niet te garanderen.
Wat wij je aanraden? Gebruik geen openbare, gratis hotspots!