Handig hé, zo’n betaaldienst waarbij je achteraf kan betalen? Maar pas op welke persoonsgegevens je (zomaar) deelt. Je hebt vast wel eens van de betaaldienst Klarna gehoord. Wellicht zelfs gebruikt. De betaaldienst krijgt een boete opgelegd omdat zij zich, volgens De Zweedse toezichthouder IMY, niet hebben gehouden aan de AVG. Zo worden gebruikers niet op de hoogte gesteld met wie hun gegevens worden uitgewisseld en waar de gebruiker precies recht heeft omtrent het laten wissen van persoonsgegevens.

Tevens was dit ook niet de eerste keer dat Klarna niet goed met de privacyrechten van haar gebruikers omgaat. In 2021 was er een datalek, waarbij gebruikers een half uur lang niet haar eigen gegevens zag, maar die van een andere gebruiker. Ook claimde de Consumentenbond vorig jaar dat Klarna haar gebruikers onvoldoende beschermt tegen identiteitsfraude. Zo was het mogelijk dat een fraudeer via Klarna een bestelling kon plaatsen op naam en rekening van een ander, maar wel bij de fraudeer laten thuisbezorgen. Dit kwam omdat er geen sprake was van het invullen van een wachtwoord en er ook geen gebruik werd gemaakt van meerfactorauthenticatie. Klarna heeft destijds extra beveiligingsmaatregelen hiervoor ingevoerd.

Overtredingen
Allereerst werd er geconstateerd dat Klarna haar informatie omtrent gegevensverwerking constant wijzigde op haar website. Zo werd er twee jaar geleden niks verteld over het doel waarom en op basis van welke grondslag persoonsgegevens werden verzameld en verwerkt. Daarnaast werd er ook niet duidelijk naar de gebruiker gecommuniceerd met wie zijn/haar persoonsgegevens nog meer werden gedeeld. Zo kregen diverse kredietinformatiemaatschappijen informatie van Klarna.

Ook wijst Klarna haar gebruikers niet op zijn privacyrechten. Er zijn verschillende rechten vastgelegd in de AVG zoals het recht om je gegevens in te zien (recht van inzage) of het recht om gegevens aan te passen (recht op rectificatie). Als een gebruiker haar gegevens wil laten verwijderen, heeft de gebruiker daar ook recht op (recht op vergetelheid).

Door het veelvoud aan overtredingen vond IMY de boete van 725.000 euro op zijn plaats. Klarna is in beroep gegaan tegen deze boete. Of de boete zal worden aangepast of zal vervallen is nog niet bekend.

Gebruik jij Klarna? Of heb jij Klarna ooit gebruikt? Laat het ons weten.

Bron: Privacynieuws