Je bent zelf vast wel eens nieuwsgierig geweest naar wat er allemaal over jou te vinden is online. Waarschijnlijk heb jij jezelf dan ook wel eens gegoogeld. Wat kwam je tegen? Misschien wel meer dan je zou willen? Net even die getagde foto waar je niet heel goed voor de dag komt… Of contactgegevens die toch net iets te privé zijn om online te staan?

De beschikbaarheid van persoonlijke gegevens online kan schokkend zijn en het kan op schadelijke manieren gebruikt worden. Google maakt daarom in een blogbericht bekend dat je voortaan een verzoek kan indienen om persoonlijke informatie uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Het internet evolueert met informatie die op onverwachte plekken opduikt en op nieuwe manieren ingezet wordt. Google vindt daarom dat hun beleid en onze bescherming ook moeten evolueren.

Zo kan je bij Google vanaf nu een verzoek indienen om persoonlijke informatie uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Belangrijk om te onthouden is dat deze informatie niet wordt verwijderd van het internet, maar alleen uit de zoekresultaten van Google. De onderstaande persoonlijke informatie kan je in de zoekresultaten laten verwijderen:

• Contactgegevens, zoals adres, telefoonnummer of e-mailadres

• Een door de overheid verstrekt identificatienummer

• Bankrekening- of creditcardnummer

• Handgeschreven handtekening en afbeeldingen van identiteitsbewijzen

• Een beperkt, persoonlijk, medisch document

• Vertrouwelijke inloggegevens

Wanneer jij het verwijderingsverzoek hebt ingediend, controleert Google of je aanvraag gegrond is. Dit kan enkele dagen duren. Daarbij waarschuwt Google ook voor mogelijke misverstanden bij aanvragers. De persoonsgegevens worden namelijk verwijderd uit de zoekresultaten van Google, maar zijn dan nog steeds te zien op de websites waar deze informatie vandaan komt. Daarom adviseren wij ook om de aanvraag te doen bij de desbetreffende bron, zodat de gegevens helemaal niet meer online vindbaar zijn.

Nu zijn wij natuurlijk wel nieuwsgierig… Zie jij informatie in de Google zoekresultaten die je liever verwijderd ziet worden?

 

Bron: AndroidWorld