Misschien zag je het vorige week al een keer voorbij komen… Bij het verlenen van visa heeft het ministerie ‘jarenlang, op grote schaal en op ernstige wijze de wet overtreden’, zo schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens, ook wel het AP genoemd. Hierom krijgt het ministerie van Buitenlandse Zaken een boete van 565.000 opgelegd. Daarnaast werden er ook twee dwangsommen opgelegd.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is jarenlang, bij visumaanvragen, nalatig geweest met gevoelige gegevens. Dit houdt in dat de beveiliging van het Nationaal Visum Informatie Systeem (NVIS) onvoldoende beveiligd is. Waardoor het voor onbevoegden makkelijker werd om dossiers in te zien of te wijzigen. Daarnaast werden visumaanvragers onvoldoende geïnformeerd over wat er met zijn/haar gegevens gebeurd.

Gevoelige gegevens
Tijdens een visumaanvraag deelt de aanvrager verplicht allerlei belangrijke persoonsgegevens met het ministerie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vingerafdrukken, naam, adres, woonplaats, land van geboorte, doel van de reis, nationaliteit en pasfoto. In de afgelopen drie jaar zijn er gemiddeld 530.000 visumaanvragen per jaar behandeld. Daarbij hoort het dan ook prioriteit te zijn om deze persoonsgegevens goed te beveiligen.

Dwangsommen
De twee opgelegde dwangsommen, waar we eerder over spraken, werden naast de gegeven boete opgelegd om te zorgen dat het ministerie zo snel mogelijk aan de slag gaat met de beveiliging en de informatievoorziening. Wanneer dit niet verbeterd, loopt de dwangsom betreft de beveiliging op met 50.000 per twee weken. Ook de informatievoorziening moet worden verbeterd, wanneer dit niet gebeurd kost dit het ministerie 10.000 euro per week.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens