Heb jij wel eens nagedacht over het recht wat jij hebt als jij op een foto van bijvoorbeeld een festival staat? Wij wel! Onlangs ging onze collega naar een festival. ‘Wat heeft dit met de AVG te maken?’ Hoor ik je denken. Een foto of video waarop een persoon duidelijk te zien is en er een grote kans is om deze ene persoon te herleiden, maakt dat het om een persoonsgegeven gaat. Hierbij komt de AVG natuurlijk om de hoek kijken.

Wat onze collega opviel was dat er op het desbetreffende festival foto’s, maar ook video’s werden gemaakt door een ingehuurde foto- videograaf. Natuurlijk leuk als herinnering zo’n professionele foto of video van jezelf (met je vrienden) en het festival of artiesten op de achtergrond. Maar tegelijkertijd vroeg onze collega, die dansend op het festival stond, zich af bij het zien van de foto- en videografen, of dit eigenlijk wel mag. Zomaar foto’s maken van groepen mensen, zonder toestemming, en deze online op social media plaatsen. Welke regel of grondslag vanuit de AVG zorgt ervoor dat dit mag? Of geef je hier toch zelf op een of andere manier toestemming voor?

Dit is iets waar zij zelf – en misschien jij ook wel – nooit eerder bij stil gestaan heeft. Ze zocht het daarom uit en heeft de volgende informatie voor jullie verzameld:

Organisatoren van in dit geval festivals kunnen zich beroepen op “journalistieke activiteiten”. Onder journalistieke activiteiten vallen onder andere het delen van informatie of het uiten van je mening. Omdat het hier gaat om journalistieke activiteiten, is de AVG grotendeels niet van toepassing. Wanneer het festival wordt vastgelegd door bijvoorbeeld foto’s en/of video’s en dit online wordt gepubliceerd, valt deze verslaglegging onder de journalistiek. Met dit verslag word namelijk informatie vrijgegeven over het festival en hoe het is verlopen en wordt hiermee misschien zelfs de mening van bezoekers geuit.

De AVG is grotendeels niet van toepassing, toestemming hoeft dus in deze situatie niet gevraagd te worden aan geportretteerden voor de publicatie van foto(‘s) en/of video’s bij de verslaglegging. Waar de AVG wel weer naar voren komt is de grondslag. De festivalorganisatie moet nog steeds wel een wettelijke grondslag hebben voor de publicatie. In dit geval is de grondslag “gerechtvaardigd belang”. Ook is en blijft het wel netjes als je de bezoekers op één of andere manier van te voren op de hoogte brengt dat er foto’s en/of video’s gemaakt worden tijdens festival.

 

Bron: Jurato