Heb jij je ooit afgevraagd waar jouw gezicht overal op internet te vinden is? Blijkbaar is er een zoekmachine die door middel van gezichtsherkenning jouw gezicht opzoekt, genaamd PimEyes. Wij probeerden het uit. Onze collega Amy uploadde haar gezicht op de website en in 4 seconde kwam de zoekmachine met 656 resultaten. Twee van deze resultaten waren daadwerkelijk zij zelf… Kijk je naar de andere resultaten, dan zie je dat de zoekmachine op uiterlijke kenmerken scant. Daarnaast hebben wij de gratis versie gebruikt en was dit een snelle scan van 4 seconde. Wil je het echt goed doen, dan hangt hier een prijskaartje aan van 350,- euro per maand.

PimEyes

PimEyes dient als hulpmiddel om de privacy en het misbruik van afbeeldingen te beschermen. Maar hoe veilig is PimEyes zelf? Zonder toestemming kan je foto’s van anderen uploaden, wat betekent dat je iemand heel makkelijk kan stalken online. Natuurlijk is PimEyes niet de eerste tool die gezichten kan herkennen. Apple en Facebook gebruiken bijvoorbeeld ook al lang tools die gezichten herkennen. Het verschil hierin is dat PimEyes op basis van één foto werkt en gespecialiseerd is in afbeeldingen met personen.

Voor wie is PimEyes?

Voor veel mensen is het helemaal niet interessant om in te zien waar je te vinden bent online. Als het goed is weten de meeste mensen dit zelf wel. Maar mensen die hun online privacy willen beschermen en er zeker van willen zijn dat hun foto’s op bepaalde plekken niet te vinden zijn, kunnen een abonnement aanschaffen. Een bekend persoon bijvoorbeeld. Voor een bekend iemand is het handig om een overzicht te krijgen waar hij/zij te vinden is online en dit te laten verwijderen indien nodig. Of denk aan slachtoffers van gelekte naaktfoto’s… Heel fijn die mogelijkheid om foto’s te verwijderen, maar dan moet je wel eerst een Advanced abonnement nemen, wat 350,- per maand bedraagt. Is dit een (makkelijke) manier voor PimEyes om hun zakken te vullen?

Wat zijn de risico’s?
Wanneer je persoonlijke gegevens deelt, zoals een foto, loop je altijd een risico. Als jij je eigen foto uploadt, zal PimEyes waarschijnlijk de fingerprint (de abstracte weergave van die foto) bijhouden om het algemene model te verbeteren. Dus wil je dit testen? Let dan op welke foto je uploadt.

Verder kan een gebruiker een foto van een ander uploaden en daar gegevens over verzamelen. Makkelijk voor een stalker dus. Of als een gebruiker wil dat een ander persoon niet meer gezien mag worden online kan deze gebruiker, aan de hand van een Advanced abonnement, zorgen dat de foto’s van dit persoon automatisch verwijderd worden – Of dit in de praktijk zo makkelijk gaat, weten we niet omdat je hier een betaalde versie voor moet hebben. Maar risico’s genoeg dus…

Iedereen heeft toegang tot deze tool en dat is een probleem. Zo is het geen onschuldige tool, maar ook een handige tool voor stalkers.

Bron: Demorgen