De EU-wallet, een nieuw begrip wat je misschien wel voorbij hebt horen komen. Het is de portemonnee van deze tijd, digitaal op je smartphone. Pin jij al met je smartphone? Of heb jij nog ‘ouderwets’ altijd je pasjes bij je. Er lijkt een einde te komen aan al die pasjes, want Europese burgers krijgen straks de mogelijkheid om digitaal belangrijke documenten op te slaan zoals een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte en pinpas. Daardoor heb je deze belangrijke documenten altijd en overal bij je, handig zal je denken hè?

De EU-wallet heeft best wat voordelen. Niet meer zoeken tussen al je pasjes, geen documenten meer kwijt zijn, en nooit je rijbewijs meer vergeten als je onderweg bent. Misschien maak jij deels al gebruik van de EU-wallet wel en zijn voordelen, even snel betalen met je smartphone bij een aankoop en dat plastic pasje niet meer meedragen. Het scheelt ons op een dag toch wat tijd en maakt het leven gewoon een stukje makkelijker.

Echter heeft de EU-wallet ook nadelen, waar je misschien helemaal niet bij stilstaat. Wat als je telefoon gestolen of gehackt wordt? Wat als er een storing is waardoor digitaal betalen niet meer mogelijk is? Maar het belangrijkste, ben jij je ervan bewust hoeveel en welke informatie van jouw verzameld kan worden wanneer alles digitaal wordt?

Door alles te digitaliseren kan elke beweging die jij maakt worden vastgelegd. Denk hierbij aan aankopen, jouw locaties en veel meer gegevens die worden opgeslagen. Hoe meer gegevens er worden verzameld, hoe beter profiel ze van jouw als persoon kunnen schetsen. Wees je er dus van bewust dat de gegevens die jij vrijgeeft door het gebruik maken van een wat ‘makkelijker en gebruiksvriendelijke’ tool, eigenlijk een grote inbreuk is op jouw privacy.

Uit een recent onderzoek over de komst van de digitale portemonnee, die onder 1.027 Nederlanders is afgenomen, blijkt dat 65% bang is dat hun digitale privacy beperkt wordt door de komst van de EU-wallet.

Hoe denk jij over de komst van de EU-wallet? Ga jij voor gemak of voor jouw privacy?

Bron: VPNdiensten