De cloud is een term die jij vast vaker hebt gehoord. Wat beeld jij je hierbij in? Vind je het ontastbaar of is het voor jou kraakhelder?
In deze blog leg ik uit wat Cloud Computing is. Mocht jij dan in de toekomst iemand spreken die hierover staat te vertellen, dan kun je gewoon mee praten.
We beginnen dus echt bij de basis:
Wat is dan het verschil tussen een Private Cloud en een Public Cloud?
Bij een private cloud maak je gebruik van een eigen infrastructuur. Hiervoor moet je dus zelf investeringen doen en ben je in principe zelf verantwoordelijk voor onderhoud. De virtuele servers staan dus in je eigen datacenter. Uiteraard kan er een partij in de arm genomen worden die dit allemaal in beheer kan doen.
Een private cloud is over het algemeen kostbaarder dan een public cloud, omdat er veel meer ruimte is voor maatwerk. Daarbij komt kijken dat voor sommige diensten een public cloud niet mag, vanwege het type data dat verwerkt wordt.
Public Cloud
Dit zijn publieke diensten in een gedeelde infrastructuur, je hoeft hierbij zelf geen investeringen te doen in apparatuur. Deze apparatuur staat bij de leverancier en wordt als het ware verhuurd. Deze diensten zijn kant- en klaar en zeer schaalbaar, vaak zie je hier het pay-per-use-concept. In een public cloud is weinig ruimte voor maatwerk, dit vanwege het kant-en-klare karakter.
Ook bestaat een combinatie van deze twee, dit noem je de hybrid cloud. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om bedrijf kritische applicaties in de private cloud te laten draaien (of on premise) en voor overige handige webapplicaties te kiezen voor een public cloud.
Waarom is Cloud Computing ideaal?
Kostenbesparing staat bovenaan het lijstje, dit vanwege het feit dat er geen grote investeringen gedaan hoeven te worden en er alleen wordt betaald voor het daadwerkelijke gebruik. De adoptie van cloud diensten is ongeveer 5-7 keer goedkoper dan het traditionele on premise (alle apparatuur en know-how binnen eigen organisatie). Daarnaast gaan ook direct de kosten voor personeel naar beneden, het beheer wordt namelijk veel minder intensief.
Ook is het zeer schaalbaar, de diensten kunnen meegroeien met het bedrijf. Wanneer een bepaalde dienst sneller groeit dan verwacht, kunnen er extra servers ingeschakeld worden om aan de vraag te voldoen.
Veiligheid is ook een belangrijk aspect, je hoeft geen zorgen meer te hebben over het uitvallen van harde schijven, brand of ieder andere gebeurtenis die data zou kunnen vernietigen. De data staat immers niet meer op kantoor, maar bij een professionele partij die gespecialiseerd is in de beveiliging hiervan.
Ik noemde net al even dat de kosten voor personeel omlaag gaan. Dit is ook de reden waarom veel bedrijven kiezen voor outsourcing. Maar het kan ook zo zijn dat het huidige kennisniveau van de beheerder niet meer toereikend is, ontwikkelingen gaan nu eenmaal razendsnel.
In de volgende blog zal ik dieper ingaan op de aandachtspunten zoals security, welke clouddiensten er zijn en het werken in de cloud.